Alle toprestaurants van Michelin, GaultMillau en Lekker

Restaurant Hermitage 12,5 jaar in Rijsoord

vrijdag 16 september 2011
Restaurant Hermitage 12,5 jaar in Rijsoord Restaurant Hermitage viert dit jaar het 12,5 jaar bestaan op de huidige locatie in Rijsoord onder de rook van Rotterdam. Hermitage, begonnen in Zwijndrecht en later verhuisd naar Rijsoord, bestaat in totaal 17 jaar en heeft 16 jaar onafgebroken een Michelinster. Eigenlijk opereert Hermitage in relatieve luwte. Tijd dus om nader kennis te maken met dit jubilerende restaurant.

Hermitage is gevestigd in een monument waarvan de fundamenten uit de 13e eeuw stammen. De muren fris wit geschilderd, de luiken rood en donkergroen geverfd. Het interview vindt plaats op het zonovergoten terras aan de rivier het Waaltje, waar de eenden met hun kroost ronddobberen, waar af en toe een boot voorbij vaart en met uitzicht op de Rijsoordse molen. Hoe Hollands kun je het hebben? Jan en Lies Klein, de oprichters van Hermitage en zoon Roeland vertellen over hun Hermitage.

Een ster is iets voor de grote jongens
Jan Klein: “Hermitage is ontstaan uit restaurant De Brave Hendrik dat hier vlakbij in Hendrik Ido Ambacht was gevestigd. Ik begon daar in 1982 met een compagnon en acht jaar later kregen we totaal onverwacht een Michelinster. Een ster, dat is iets voor de grote jongens dacht ik. En toen kreeg ik hem zelf. In 1994 ben ik uit het compagnonschap gestapt en ben ik samen met mijn vrouw Lies restaurant Hermitage in Zwijndrecht begonnen, met Lies en onze zoon Alex in de bediening. Binnen een jaar hadden we een ster.”

Overname Wapen van Rijsoord
“Na een paar jaar begon het te kriebelen. We wilden meer ruimte en in 1998 konden we restaurant Het Wapen van Rijsoord overnemen. Een groot pand met eeuwenoude historie, onder andere als huis waarin de baljuw van Dordrecht nog heeft rechtgesproken en als hotel.
Ik mocht mijn ster meenemen naar Rijsoord en hier kon ik gaan bouwen aan mijn keukenbrigade.

Ons niveau weerspiegelt zich onder meer in de lidmaatschappen van de Alliance Gastronomique en Les Amis Saisonnier. Sinds 2003 hebben we brasserie Corneille erbij in hetzelfde pand. Laagdrempelig, met een viergangen menu vanaf 33 euro.”

Alles draait om goede wijn-spijscombinaties
Inmiddels heeft zoon Roeland de dagelijkse leiding, werkt Jan Klein overdag achter de schermen en is hij alleen ‘s avonds nog in de keuken te vinden. Lies is al die jaren als gastvrouw het gezicht van het familiebedrijf.

De familie Klein: “bij Hermitage draait alles om goede wijn-spijscombinaties. We gaan niet alleen uit van de gerechten, maar ook van de wijn en bedenken daar vervolgens een gerecht bij. En daarin betrekken we ook onze wijnleveranciers. We koken Frans met een Italiaans tintje en wisselen de kaart om de zes weken. Een voorbeeld van een succesgerecht is de Oosterscheldekreeft met lavendel, Opperdoezeraardappel, crème fraîche en kaviaar.”

Eten moet geen hogeschool zijn
“De tijden van opgeprikt eten zijn voorbij, wij zijn een laagdrempelig restaurant dat graag jongere mensen ontvangt. Onze bedieningsbrigade loopt niet in pak en das, maar met een mooi overhemd op een strak gesneden broek. Eten moet geen hogeschool zijn, er mag gelachen worden, dat is onze filosofie. Regelmatig organiseren we evenementen, zo hebben we binnenkort een Champagne & Kaviaaravond. En we houden wijnproefavonden met een speciaal wijn-spijs menu.”

Met een zojuist aan de buitenzijde opgeschilderd pand, een vrijwel nieuwe keuken- en bedieningsbrigade en een twitteraccount (@agnhermitage) is restaurant Hermitage helemaal klaar voor de volgende 12,5 jaar!


Redactie Alle Toprestaurants, Astrid Schreuders (@AstridsTaste) en blog AstridsTaste

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!

Volg Alle Toprestaurants op Twitter


Alle Toprestaurants op Facebook

LinkedIn Group Alle Nederlandse toprestaurants


© Alle Toprestaurants 2010-2015. Alle rechten voorbehouden.